Płatki owsiane są powszechnie uważane za produkt zdrowy i niskokaloryczny. Słyną ze swego bogactwa w fosfor, żelazo, magnez oraz skrobię oporną wspomagającą nasze trawienie. Jednak wielu z nas wprowadzając owies do swojego jadłospisu, nie ma pomysłu, jakie posiłki może z niego przygotować i jak je sporządzić, by efekty diety były dla nas zadowalające. W tym artykule znajdziesz porady, jak jeść płatki owsiane, żeby schudnąć.
1. Nie dodawaj cukru do owsianki
Niektóre osoby pewnie nie wyobrażają sobie porcji owsianki bez łyżeczki cukru. Część z nas może nawet nie przepadać za smakiem tego dania i próbując go “poprawić”, dosypują tę sporą porcję kalorii. Mogą nie zdawać sobie sprawy, że to duży błąd i niwelują wszystkie wysiłki związane z jedzeniem niskokalorycznych produktów. Często zamiast klasycznego białego cukru używa się miodu, syropu klonowego lub wielu innych słodzików, myśląc, że to zdrowsza opcja. Jednak pamiętajmy, że to także cukier, który może niekorzystnie wpłynąć na twoją dietę.
2. Jedz płatki owsiane z owocami
Jeżeli nie odpowiada ci smak samych płatków owsianych, to możesz urozmaicić go w zdrowszy sposób niż, dodając do nich cukier. Świetnym dodatkiem do wszelkich dań z owsa są owoce. Można wybrać je tak, aby dodać płatkom owsianym nieco słodyczy lub kwaskowatego posmaku, w zależności od tego, co nam odpowiada. Warto również przemyśleć kwestie zdrowotne i zdecydować się na rodzaj owoców, który da naszemu organizmowi odpowiednie wartości odżywcze. Dobrą opcją będą np. owoce suszone, które można znaleźć np. w mieszankach musli. Zawierają one dużo błonnika i witamin mogących wspomóc dietę redukcyjną. Musli można spożywać zarówno jako owsiankę, jak i z samym mlekiem lub jogurtem naturalnym, a potrzebne do tych dań płatki owsiane, musli możesz kupić na Sprzedajemy.pl.
3. Jedz płatki owsiane w formie pełnego posiłku
Płatki owsiane same w sobie nie są wystarczającym posiłkiem, by dać organizmowi odpowiednie wartości odżywcze i pomóc w odchudzaniu. Aby twoja dieta była skuteczna, powinieneś dobrać do nich odpowiednie dodatki, które wzbogacą danie. Owies to źródło węglowodanów, dlatego warto zadbać o to, by posiłek posiadał także białko oraz zdrowe tłuszcze. Bardzo popularnym dodatkiem do owsianki lub innych dań z owsa są nasiona chia, mleko lub masło orzechowe. Jednak trzeba pamiętać, że powinny to być produkty właściwie dobrane pod względem składników. W przypadku mleka krowiego ważne jest, by zdecydować się na takie, które będzie wartościowe dla naszego organizmu. Wiele osób zakłada, że mleko tłuste, to mleko niezdrowe. Jest wręcz odwrotnie! Jeżeli twój stan zdrowia nie wymaga spożywania o niskiej zawartości tłuszczu, to lepszym wyborem będzie zakup mleka z 3,2%. Pamiętajmy, że jego rodzaj mający jedynie 0,5% tłuszczu, to w dużej części woda.
4. Nie jedz zbyt dużo płatków owsianych
Niektórym może wydawać się, że jeśli jedzą posiłek zdrowy i niskokaloryczny, to nie muszą ograniczać się z jego ilością. Niestety dieta nie działa w ten sposób. Bezkarne spożywanie, nawet takich produktów jak płatki owsiane, sprawi, że twoja waga pozostanie bez zmian lub nawet wzrośnie. A co gorsza – twoje wysiłki związane z dietą pójdą na marne. Jeżeli chcesz odmierzyć odpowiednią porcję suchych płatków owsianych (zwykłych lub górskich), to wystarczy pół szklanki. Z kolei w przypadku ugotowanych, będzie to przeważnie cała szklanka. Jednak jeśli posiadasz płatki błyskawiczne, należy odmierzyć 1/4 szklanki.