Cukier, miód, a może syrop? Wielu miłośników herbat, zarówno tych owocowych jak i tradycyjnych czarnych słodzi herbatę. Robią to za pomocą różnych słodzideł, ale do tej pory najbardziej popularnym jest cukier.
Herbata jest doskonałym napojem, który posiada mnóstwo cennych właściwości dla organizmu, towarzyszy nam również podczas wielu spotkań z przyjaciółmi czy rodziną, a także jest dodatkiem do posiłku. Pijemy ja zarówno na zimno, jak i na gorąco. Nie można ukrywać faktu, że pijemy herbatę tak często, ponieważ jest ona najczęściej bardzo smaczna i aromatyczna.
Wiele osób lubi pić ją w klasycznej formie, ale są i zwolennicy dodawania cytryny do herbaty, miodu, lub owoców. Niektóre osoby często również urozmaicają herbatę alkoholem lub owocami. Zdarza się również, że pijemy bawarkę, czyli francuską herbatę z mlekiem, która jest bardzo popularna w krajach Wielkiej Brytanii.
Dla jeszcze innej grupy dobra herbata, to ta z dodatkiem ziół lub przypraw. Lecz są osoby, które lubią herbatę dlatego, że można ją posłodzić i tylko wówczas jest dla nich wyśmienita. Czy słodzenie herbaty jest zdrowe i czym można posłodzić herbatę, by uniknąć dużej ilości cukru? Dowiemy się za chwilę.
Dlaczego nie powinno się słodzić herbaty cukrem?
Najczęściej wybierany do słodzenia herbaty jest cukier. Ma tradycyjny i rozpoznawalny smak, który zazwyczaj towarzyszy herbacie. Skutecznie podnosi on poziom słodkości herbaty, a dla co niektórych poziom atrakcyjności smakowych tego napoju. Jednakże cukier, jest dość kaloryczny i mówi się wiele o jego złym wpływie na organizm człowieka.
Osoby, które uświadamiają sobie, że nadmierna ilość cukru w napojach jest zbyt szkodliwa dla organizmu, szukają zamiennika dla cukru, ponieważ nie potrafią, lub nie chcą całkowicie rezygnować z słodkiego smaku herbaty. Jak wiadomo, biały cukier nie cieszy się zbyt dobrą opinią wśród dietetyków i trenerów, a także wśród coraz to większej ilości osób, które nie mają wykształcenia dietetycznego.
Świadomość szkodliwości cukru rośnie. Cukier, poza odrobiną przyjemności i słodkiej chwili niestety nie ma zbyt dobrego wpływu na organizm człowieka. Jeśli będziemy go zażywać w zbyt dużych ilościach, to będzie to miało przykre konsekwencje dla naszego zdrowia i doprowadzić może do wielu schorzeń narządów odpowiedzialnych za trawienie.
Negatywne właściwości cukru podczas diety
Nadmierne spożywanie cukru w dużych ilościach, ma dla organizmu żywego wiele nieprzychylnych skutków. Po pierwsze może powodować nadwagę, słodzenie herbaty cukrem plus podjadanie słodkich ciasteczek powodować może schorzenie bardzo dobrze wszystkich znane, a mianowicie otyłość i nadwagę. Konsekwencje tego stanu są również szeroko rozpowszechniane i znane. Do tego słodzenie herbaty cukrem w dużych ilościach może powodować spadki energii, a nawet depresję.
Słodzenie herbaty białym cukrem, może więc być niebezpieczne również dla naszego stanu psychicznego. Ponad to, kolejnym, popularnym symptomem diety bogatej w cukier jest przyspieszony proces starzenia. Cukier powoduje, że tkanki skóry stają się mniej elastyczne, cukry rozkładają kolagen i destabilizują procesy przemiany materii w organizmie.
Słodzona herbata, sprawia, że przez chwilę czujemy się dobrze, ale długotrwałe zażywanie cukru w herbacie, może prowadzić również do nabycia ciężkich chorób, takich jak cukrzyca, choroby trzustki i nowotwory.
Czym można posłodzić herbatę zamiast cukru?
Spożywając słodką herbatę mamy dla siebie chwilę przyjemności, jednakże, ze względów zdrowotnych, warto zadbać, by cukier ograniczyć. Czym słodzić herbatę zamiast cukru, by nie straciła ona swoich walorów smakowych? Najbardziej zbliżony smak, a jednocześnie mniejszą ilość kalorii ma cukier trzcinowy, zwany również cukrem brązowym. Poniżej kilka propozycji czym słodzić herbatę będąc na diecie:
- Cukier trzcinowy – różnica między cukrem białym, a trzcinowym jest niewielka poza kalorycznością. Zamiast cukry trzcinowego możemy słodzić herbatę również cukrem kokosowym lub palmowym. Zarówno jeden jak i drugi, składają się głównie z sacharozy i występujące pod postacią płynów lub kryształów.
- Miód – jeżeli zależy nam na ograniczeniu spożywania cukru w herbacie, możemy zastosować również miód. Miód do herbaty ma doskonałe właściwości lecznicze, pomaga w przeziębieniu i wzmacnianiu odporności, ale nie jest on jeszcze najlepszym zamiennikiem cukru podczas diety redukcyjnej. Słodzenie miodem zatem, może być nadal ryzykowne, jeśli chodzi o zawartość kaloryczną. Wyróżnia się miody wielokwiatowe, mniszkowe, lipowe oraz rzepakowe i gryczane. Wszystkie mają wiele wartości odżywczych i smakowych.
- Syrop do herbaty – syrop klonowy lub malinowy są stosowane głównie jako dodatek do dań naleśnikowych, ale stanowić mogą świetny dodatek do herbaty. Szczególnie syrop klonowy ma wiele witamin i minerałów potrzebnych organizmowi człowieka.
- Stewia – jak słodzić herbatę stewią? Jest nawet kilkaset razy słodsza od cukru, na początku, podczas słodzenia herbaty stewią, możemy nie odczuwać słodkiego smaku. Ale poczujemy go po chwili i smak ten utrzymuje się dużo dłużej w ustach niż smak cukru białego. Należy zaznaczyć, że stewia nie ma kalorii. Jeśli zastanawiamy się, czym można posłodzić herbatę, to stewia będzie najzdrowszym wyborem.
- Zamiast cukru do słodzenia możemy wykorzystać również melasy, która jest pochodną cukru i jest jakby ubocznym efektem produkcji cukru. W jej skład wchodzi wszystko to, czego cukier został pozbawiony w procesie produkcji. Ma ona cenne związki mineralne oraz witaminy z grupy B. Jej smak jest bardzo intensywny i doskonale się nadaje do napojów rozgrzewających, czyli w towarzystwie imbiru, kurkumy i goździka.
- Kolejnym zamiennikiem cukru białego jest ksylitol, który swoim wyglądem nie różni się od cukru białego. Ma on o wiele mniej kalorii i wiele korzystnych właściwości. Sprawdzi się zarówno do słodzenia herbaty jak i w wypiekach.
Pamiętajmy również, że do słodzenia herbaty możemy również wykorzystać suszone owoce, które same w sobie są słodkie i dodatkowo urozmaicą nasz napój. Świetnie sprawdzą się tutaj suszone rodzynki, żurawina, a także śliwki.
Ja słodzę albo miodem albo wcale, precz z cukrem.