Trudno odmawiać sobie ciągle czegoś słodkiego do zjedzenia, ale desery mogą być przecież zdrowe. Urok tkwi w prostocie, wystarczy zmielić orzechy z wiórkami kokosowymi i posłodzić miodem, aby powstał słodki krem orzechowo-kokosowy.
Szerokie zastosowanie ma masło migdałowe, które będzie pasować do potraw zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Możliwe jest nawet zrobienie w domu zdrowej wersji nutelli, krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy zachwyci wyśmienitym smakiem. Wiele osób zajada się masłem orzechowym prosto ze słoika, ale warto użyć go do przygotowania różnych słodkości.
Masło orzechowe w różnym wydaniu
Masło orzechowe to bogactwo witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych. Warto włączyć je do swojego jadłospisu, bo jest odżywcze i bardzo smaczne. Jest tak wiele sposobów na wykorzystanie go, że każdego dnia można mile zaskoczyć domowników czymś słodkim i zdrowym. Zamiast sięgania po wysoko przetworzone słodycze ze sklepu, warto samodzielnie zrobić coś wyśmienitego. Przykładem będą kulki mocy, do przygotowania których wystarczy mieć daktyle, masło orzechowe, kakao. Wykonanie takiej przekąski jest banalnie proste i szybkie, trzeba tylko zblendować ze sobą wszystkie składniki, a z powstałej masy ugnieść niewielkie kulki i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Na koniec pozostałe wstawić je do lodówki w celu schłodzenia. Wyborny będzie też orzechowo-czekoladowy blok. Do szklanki masła orzechowego należy dodać stopioną tabliczkę gorzkiej czekolady, a po połączeniu składników przelewa się masę do firmy i wsadza do lodówki na parę godzin. Można też dodać do niej bakalie, a będzie smakować jeszcze lepiej.
Słodkie przekąski na bazie masła orzechowego
Trudno wyobrazić sobie kogoś, kto nie miałby ochoty na zjedzenie batonika. Można oczywiście zrobić go samodzielnie w zdrowym wydaniu. Potrzebne będą następujące składniki: szklanka masła orzechowego, dwie łyżki miodu, trzy łyżki mąki kokosowej, wiórki kokosowe, rodzynki. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a z uzyskanej masy formuje batoniki, po czym wstawia do lodówki na parę godzin i gotowe. Można też wzbogacić je polewą czekoladową zrobioną z oleju kokosowego i kakao. Do zrobienia ciastek również można użyć masła orzechowego, potrzebne będą jeszcze miód i jajka. Ciekawą opcją są kanapki owocowe z masłem orzechowym. Nie trzeba sięgać po pieczywo, świetnie sprawdzą się pokrojone w plastry jabłka czy gruszki, które zostaną posmarowane masłem orzechowym, posypane wiórkami kokosowymi i cynamonem do smaku. Można też wykonać ciasto z bananów, płatków owsianych i masła orzechowego, polane sosem karmelowym (składniki: daktyle, woda, olej kokosowy, masło orzechowe, syrop klonowy).