kapusta kiszona
in

Wpływ kapusty jako probiotyku na nasz organizm

Jak wiemy, sezon jesienno – zimowy nie sprzyja naszemu organizmowi. Na zewnątrz robi się chłodno, musimy przestawić swój organizm na krótkie dni, a nie zawsze jesteśmy odpowiednio do nich przygotowani. Pogoda jesienią potrafi nas zaskoczyć, zwłaszcza we wrześniu, czy październiku, gdzie pogoda bywa różna. Nie mniej jednak, powinniśmy przygotować swój organizm ciut wcześniej i dbać o jego odporność. Pomóc nam w tym mogą zdrowe, naturalne kiszonki!

 

Kiszona kapusta to nie tylko witaminy – to naturalny probiotyk!

Trwa sezon jesienno – zimowy, cały czas szukamy sposób na wzmocnienie odporności, zażywamy odpowiednie suplementy, przebywamy na świeżym powietrzu, jemy wiele warzyw, ale to jeszcze nie wszystko, dobrym sposobem na poprawienie odporności, szczególnie w dobie koronawirusa i wielu innych towarzyszących jesieni i zimie infekcji, jest kiszona kapusta. Kiszona kapusta zrobiona zwłaszcza ze sprawdzonej, ekologicznej uprawy to nie tylko źródło wszelkich witamin, ale również naturalny probiotyk i pyszny smak. Kiszona kapusta jest również źródłem dobrych bakterii i wspomaga naturalną florę bakteryjną. Kiszona kapusta, podobnie jak kiszone ogórki, czy buraki, nie tylko porcja witamin, którą możemy dostarczyć organizmowi każdego dnia, to również porcja kwasu mlekowego potrzebnego do prawidłowej pracy jelit. Kwas mlekowy w kiszonych warzywach powstaje podczas fermentacji, czyli podczas kiszenia pod wpływem bakterii kwasu mlekowego. Substancja ta oczyszcza organizm, wzmacnia jego system odpornościowy, chroni przed wirusami i chorobami różnego rodzaju.

 

Pozytywny wpływ kiszonej kapusty na organizm człowieka

Witaminy i kwas mlekowy zawarty w kiszonej kapuście, czy ogórkach jest źródłem wielu pozytywnie wpływających na organizm czynników. Ważne, aby dostarczać taką porcję zdrowia naszemu organizmowi, ponieważ dzięki temu będziemy bardziej odporni i poprawi się nasze samopoczucie na co dzień. Oto kilka pozytywnych skutków spożywania kapusty kiszonej:

  • regulacja flory bakteryjnej,
  • wspomaganie wchłaniania produktów przemiany materii,
  • zmniejszenie poziomu cholesterolu,
  • syntezowanie witamin z grupy B i K,
  • jest źródłem witaminy B6, B12, PP i E,
  • dostarcza witaminy C,
  • wzmacnia organizm i buduje odporność,
  • zawiera wiele mikroelementów niezbędnych organizmowi.

Pamiętać należy, że kiszoną kapustę należy kupować w sprawdzonych źródłach. Najlepiej w małych warzywnych sklepikach, lub od rolników, albo można wykonać ją samodzielnie. Wówczas możemy mieć pewność, że uprawa kapusty, jest naturalna i nie używa się do uprawy praktycznie żadnych nawozów sztucznych. Sok z kiszonej kapusty można kupić w sklepach z naturalną żywnością. Jest on dostępny i należy go stosować w odpowiednich ilościach nawet codziennie, by wzmocnić odporność. Kiszona kapusta wykorzystywana jest również w wielu pysznych potrawach, ale również, jako dodatek do mięs w postaci surówek. Warto postawić na dobre składniki naszej diety, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem.

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
stomatolog poznan

Co zrobić, kiedy nagle rozboli Cię ząb?

zielona herbata dlaczego warto

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić?