Trzustka, obecnie uznawana jest za jeden z najważniejszych ludzkich narządów. Spełnia ona wiele funkcji w organizmie. Jest odpowiedzialna, za wiele substancji wydzielanych w organizmie człowieka, ale również bierze udział w trawieniu, a także odpowiada na gospodarkę insulinową.
Wiele osób wie dużo na temat swojego organizmu, ale niektórzy wciąż nie wiedzą, gdzie leży trzustka, jak ją znaleźć, a także przede wszystkim nie mają świadomości roli trzustki dla organizmu, a także nie wiedzą jak o nią prawidłowo dbać, by uniknąć problemów w przyszłości. Warto zgłębić wiedzę na temat tego organu, jak się o niego troszczyć, ale również jak zregenerować trzustkę, jeśli już dopuściliśmy do pojawienia się jej schorzeń lub zapaleń.
Jak wspomóc pracę i regenerację trzustki?
Ponieważ trzustka to ważny narząd w naszym organizmie, warto pomyśleć jak wspomóc trzustkę w jej działaniu, oraz profilaktycznie zapobiec jej chorobom, lub przyspieszyć jej regenerację. Choroby trzustki pojawiają się często w społeczeństwie. Z badań wynika, że najwięcej osób posiadających różnego rodzaju choroby trzustki występuje w Stanach Zjednoczonych. Wynika to zapewne z prowadzonej przez mieszkańców Ameryki diety i ogólnego trybu życia.
Co należy zastosować na trzustkę, by była zdrowa lub szybko się zregenerowała? Znanym i popularnym sposobem na wspomaganie trzustki jest zażywanie ziół leczniczych. Są pewne specyficzne zioła, które wspomagają pracę trzustki. Zioła są szczególnie cenne w leczeniu trzustki, ponieważ działają przeciwzapalnie i pobudzają wydzielanie enzymów trzustkowych. Wpływają pozytywnie na cały układ pokarmowy. Najlepszymi ziołami wspomagającymi regenerację trzustki jest nagietek lub mniszek lekarski. Należy zaznaczyć, że jest wiele roślin, nie tylko ziół, które świetnie wspomagają pracę trzustki.
Trzustka lubi również ananasy, których głównym składnikiem jest bromelina, która przyspiesza przemianę materii. Pomaga ona trawić białka i tłuszcze, działa również przeciwzapalnie. Ponad to warto spożywać również papaję, szczególnie w niedojrzałej wersji. Zawiera ona z kolei papainę, która rozkłada białka. Przy wspomaganiu pracy trzustki przyda się również dziurawiec. Jeśli jednak przyjmujemy już jakieś leki przepisane przez lekarza, to warto się z nim skonsultować zawsze przed zamiarem zastosowania innych preparatów i substancji.
Alkohol jedną z częstszych przyczyn uszkodzenia trzustki
Alkohol niestety źle działa na trzustkę, nie jest to żaden mit, że na przykład piwo, a trzustka nie mają ze sobą zbyt dobrych relacji. Jedną z głównych przyczyn przewlekłego zapalenia trzustki jest długotrwałe nadużywanie alkoholu.
Nadużywanie alkoholu, w ogóle ma wiele negatywnych skutków dla naszego organizmu, nie tylko dla organu, o którym mowa. Źle on wpływa również na serce, wątrobę i ma destrukcyjny wpływ na żołądek i nerki. Stałe dawki alkoholu powodują nadmierne wytwarzanie enzymów trzustkowych, które w rezultacie zatykają przewody trzustkowe. Konsekwencją nadmiernego spożywania alkoholu jest upośledzenie działania trzustki, a w konsekwencji może prowadzić do alkoholowego zapalenia trzustki. Dochodzi również często do włóknienia narządu trzustki. Niestety są to zmiany nieodwracalne i regeneracja trzustki po alkoholu jest już właściwie niemożliwa, lub nie ma zbyt wielkiego znaczenia.
Czego „nie lubi” trzustka?
Jak już wiemy, alkohol, to główny winowajca, jeśli chodzi o schorzenia trzustki. Niestety odpowiada on za 80% zachorowań na zapalenie trzustki różnego rodzaju, w tym ostrego zapalenia trzustki. Poza tym uszkadza on również inne narządy. Wątroba potrafi się sama zregenerować, lecz trzustka to już inny gruczoł i tak łatwo z nią nie pójdzie.
Na listę szkodliwych potraw dla trzustki wchodzą, kotlety smażone na smalcu, frytki, smażone na oleju mięso wieprzowe, a także surowe warzywa i owoce, a także słodycze. Chyba każdy ma niekiedy ochotę na chwilę przyjemności. Słodycze, idealnie wpasowują się w typ niezdrowej przekąski. Aby utrzymać trzustkę w dobrej kondycji, należy z diety wyeliminować kremy na bazie śmietany, czekoladę w dużych ilościach, a także cukry proste.
W tym miód, syropy owocowe, słodkie dżemy, a także słodycze zawierające syrop glukozowo – fruktozowy. Po zjedzeniu słodyczy może mieć miejsce ból trzustki. Jeśli chodzi natomiast o owoce i warzywa, to nie od dziś wiadomo, że są one źródłem witamin i pożytecznych makroskładników. Lecz, osoby, które cierpią na schorzenia związane z trzustką, powinny ich unikać w postaci surowej. Po ich zjedzeniu mogą się nasilić takie objawy jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunka. Warzywa i owoce najlepiej gotować na parze al dente, aby nie straciły swoich właściwości i pożytecznych witamin. Owoce zaś spożywać w postaci przecierów, kompotów lub soków.
Proponowana dieta na wątrobę i trzustkę
We wszystkich naszych poczynaniach związanych z organizmem potrzebna jest stosowna dieta. Czy leczymy trądzik, czy choroby wieńcowe, czy cukrzycę, zawsze stosujemy odpowiednią dietę, by wspomóc pracę naszych narządów i poprawić stan zdrowia i samopoczucie. Czego zatem nie lubi trzustka?
Czego powinniśmy unikać w diecie lub co zastosować, aby nasza trzustka spełniała odpowiednie funkcje? Ważne jest, by dieta trzustkowa wykluczała elementy żywienia, które jej szkodzą. Co szkodzi trzustce? Z pewnością jest to alkohol, papierosy i duża, nadmierna ilość tłuszczy. Dieta trzustkowa, powinna wyeliminować posiłki ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu potrawy. Tłuste mięsa i wędliny.
Należy również unikać tłustego nabiału i konserw, a także produktów zbożowych i masła. Trzustka toleruje za to czerstwe pieczywo, drobne kasze, makaron, a także biały ryż. Często w diecie trzustkowej stosuje się ryby, chude mięsa, a także ziemniaki, warzywa i owoce poddane obróbce termicznej, na przykład gotowane na parze al dente. Można również stosować dżemy i nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.
Większość spożywanych posiłków, powinniśmy gotować na parze lub w wodzie, należy unikać smażenia. Tłuszcze, smażenie na tłuszczach zwłaszcza zwierzęcych jest niebezpieczne dla trzustki. Mile widziane jest również duszenie i pieczenie bez tłuszczu. Należy również wykluczyć ze swojego jadłospisu potrawy pikantne. W diecie wspomaganie trzustki należy zacząć od stosownej diety, należy unikać alkoholu i papierosów, które mocno obciążają ten organ. Jak długo należy stosować dietę po zapaleniu trzustki?
Najlepiej rozłożyć ją na trzy etapy i minimum trzy miesiące ją stosować. Po wprowadzeniu diety trzustkowej, należy obserwować, czy nie występują jakieś dolegliwości, typu wzdęcia, zaparcia, uczucie pełności po posiłku, a także bóle brzucha. Wówczas oznacza to, że coś zostało źle poprowadzone i należy skonsultować się ze specjalistą.
Przypisy/Źródła
wylecz.to/diety/regeneracja-trzustki-po-zapaleniu-i-alkoholu-oczyszczanie-ziola-leki-i-dieta
wylecz.to/na-watrobe/ziola-na-trzustke-naturalna-regeneracja-i-leczenie-chorob-trzustki
Zwiń
Trzustkę można zregenerować odpowiednią dietą i stylem życia, warto się tym zainteresować.