mętny rosół co zrobić
in

Dlaczego rosół jest mętny? Poznaj metody klarowanie rosołu!

Dla niektórych gotowanie to czynność obowiązkowa, bez której, na co dzień nie potrafią żyć. Są jednak osoby, które z gotowaniem nie lubią się aż tak bardzo. Niektórym sprawia to ogromną przyjemność, gdy mogą zrobić pyszny obiad ukochanej osobie, rodzinie, czy też samemu sobie. Potrawy i przepisy w tej chwili są różnorodne. Od najprostszych, po wymyślne. Ale królową zup, nazywany jest zawsze wszystkim znany rosół.

Rosół babci, czy mamy zawsze rozgrzewa nasze serce i organizm. Sprawdza się zarówno podczas konsumpcji obiadu rodzinnego, jak i różnych okazji rodzinnych. Jest również uwielbiany przez dzieci i często podawany osobom chorym w ramach regeneracji i posiłku wspierającego podczas chorób.

Świetnie sprawdza się przy przeziębieniu i po zimowych szaleństwach na stoku narciarskim, czy sankach, jako rozgrzewająca substancja i posiłek. Jeśli szykuje nam się rodzinne spotkanie, często zastanawiamy się, co podać, a jeśli już decydujemy się na rosół, to chcemy by był on smaczny, pożywny i klarowny jak u mamy. Nie zawsze nam się to jednak udaje, co zrobić, gdy rosół mętnieje?
czemu rosół jest mętny

Dlaczego rosół mętnieje?

Mętny rosół nie jest zadowalającą nas rzeczą, nie chcemy go podawać gościom. Zawsze jest jednak jakieś wyjście z sytuacji. Tak jak w przypadku przesolonej zupy można włożyć do niej ziemniaka, tak też istnieją sposoby na przesolony rosół. Żeby móc temu zaradzić musimy jednak wiedzieć, jak powstaje mętny rosół.

Warto to wiedzieć, by uniknąć błędów podczas gotowania, jeśli ich unikniemy mamy szansę na apetyczny i klarowny rosół, który z przyjemnością możemy podać gościom. Powodem, przez który rosół staje się mętny jest nic innego jak wytrącające się z mięsa białko. Rosół, to oczywiście wywar na bazie mięsa wołowego lub drobiowego, który gotujemy z dodatkiem całej gamy warzyw, takich jak marchew, pietruszka, cebula, por i seler.

Częstym błędem popełnianym w kuchni jest jednak brak usuwania tłuszczu z mięsa przed gotowaniem. Warto również mięso wymoczyć przed gotowaniem. Dlaczego jeszcze rosół staje się mętny? Ponieważ kolejnym popełnianym błędem podczas gotowania rosołu, jest wkładanie mięsa do gorącej wody.

Powoduje to natychmiastowe ścięcie się białka, a więc jego uwolnienie. Dlatego zatem poleca się, by przed gotowaniem włożyć mięso do zimnej wody i gotować ją razem z mięsem od samego początku. Wówczas możemy osiągnąć idealną konsystencję zupy, smaczny i klarowny rosół. Co robić, żeby rosół nie był mętny? Jest kilka porad, które mówią, jak reagować, kiedy rosół już zmętnieje.

mętny rosół porady

Na czym polega klarowanie rosołu?

Mętny rosół może zdarzyć się nawet najlepszemu kucharzowi. Każdy może popełnić błąd, nie tylko, gdy się uczy, ale także po latach doświadczeń. Nie wolno jednak myśleć, że mętny rosół nadaje się jedynie do wyrzucenia. Otóż można go klarować.

Klarowanie rosołu, który zmętniał, to innymi słowy wydobycie z rosołu białka, które wytrąciło się z byt dużej ilości. Klarować rosół można w różnorodny sposób, istnieje wiele popularnych i sprawdzonych sposobów, ale jest też kilka, które są nieskuteczne. Żeby uniknąć mętnego rosołu, należy unikać przyczyn jego powstania, ale gdy już się tak stanie, klarowanie rosołu może uratować rodzinny obiad.

mętny rosół

Sprawdzone metody klarowania rosołu

Aby uniknąć mętnego rosołu, najlepiej jest umyć mięso, wyciąć zbędny tłuszcz, a następnie włożyć mięso do ziemnej wody i pozwolić się mięsu powoli gotować razem z wodą. Kolejnym sposobem jest częste usuwanie szumowin z garnka, powstających na skutek wytrącania się białka z mięsa. Należy je zebrać z powierzchni i wyrzucić.

Dzięki temu rosół będzie skutecznie oczyszczony. Nadal jednak to może nie wystarczyć, rosół może zmętnieć. Co wówczas zrobić, gdy rosół zmętnieje? Aby wyjść z tego obronną ręką, można do rosołu dodać cebulę. Trzeba dodać przekrojoną w pół cebulę opaloną wcześniej na płomieniu. Jest to świetne rozwiązanie, gdy nie uda nam się uzyskać od razu klarownego rosołu. Jeśli cebula nie jest w naszym zasięgu, klarowanie rosołu możemy próbować zrobić poprzez dolewanie zimnej wody do rosołu podczas jego gotowania. Trzeba jednak w tym przypadku nieco uważać, by za bardzo go nie rozwodnić, by nie stracił on swojej esencjonalności. Kolejnym sposobem na pozbycie się nadmiaru tłuszczu z rosołu jest dodanie do niego kilku kostek lodu.

Następnie należy zostawić rosół do wystygnięcia. Kolejnym sprawdzonym przez kucharzy sposobem na klarowanie rosołu, gdy stanie się mętny, jest dodanie do niego 1-2 białek z jajek kurzych. Podczas ścinania białko ma za zadanie wchłonąć tłuszcz, następnie możemy je łatwo usunąć z powierzchni zupy. Ważną uwagą, by uniknąć mętnego rosołu jest również gotowanie rosołu z dobrze rozmrożonego mięsa. Pamiętajmy, by do rosołu nie wkładać zamrożonego mięsa. Jak widać jest kilka łatwych sposobów jak uratować mętny rosół.

rosół mętny

Przepis na klarowny i dietetyczny rosół

Skoro o rosole mowa, to warto przyjrzeć się fit przepisowi na klarowny rosół, który przy okazji będzie dietetyczny. Co zrobić, by przygotować rosół, który nie zmętnieje? Na początek warto zadbać o świeże mięso i warzywa. Wystarczy około 500 gram fileta z kurczaka i włoszczyzna, a także świeżo mielony pieprz i sól.

Filety należy dobrze oczyścić z tłuszczu i umyć mięso, następnie zalać lodowatą wodą. Warzywa obrać i pokroić w słupki lub plastry. Cebulę można opiec w piekarniku lub opalić na ogniu. Ważne, by zrobić to wraz ze skorupką, dzięki temu rosół będzie jeszcze bardziej krystaliczny i aromatyczny. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować, co najmniej godzinę na małym ogniu. Rosół nie może być gotowany na dużym ogniu, ma tylko migotać.

Następnie dodajemy lubczyk lub natkę pietruszki, oraz doprawiamy zupę solą i pieprzem. Ważne jest by nie zrobić tego zbyt wcześnie, ponieważ mięso osolone zbyt wcześnie nie puści soków. Rosół przygotowany w ten sposób będzie rosołem rozgrzewającym i dietetycznym, a przede wszystkim rosołem klarownym.

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Rosół
Rosół
1 miesiąc temu

Klarowanie rosołu to nic trudnego, jest pełno filmów na yt co robić w takiej sytuacji.

usunięcie trzustki skutki

Czy można żyć bez trzustki? Funkcje i właściwości trzustki!

regeneracja trzustki

Jak zregenerować trzustkę? Oczyszczenie, dieta i regeneracja trzustki!