Figi to owoce, które ze względu na sporą zawartość składników odżywczych wpływają niezwykle korzystnie na nasze zdrowie. Choć możemy spożywać je w świeżej postaci to i tak najlepsze w smaku są te suszone, które są prawdziwą skarbnicą błonnika oraz wapnia. W jaki jednak sposób należy jeść takie figi?
W jaki sposób najlepiej jeść suszone figi?
Suszone figi, które możemy zakupić na stronie https://biowski.pl/pl są niezwykle słodkie, dlatego też stanowią świetną alternatywę dla słodyczy (również niezdrowego cukru). Możemy bez obaw sięgać po nie między posiłkami, pamiętając jednak o umiarze. W jaki jednak sposób możemy je spożywać? Zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do owsianki, domowych batoników, czy też spodów do ciast, które nie wymagają pieczenia. Po namoczeniu możemy wykorzystać je również jako dodatek do koktajli, owocowych sałatek, czy też różnego rodzaju deserów. Suszone figi możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy, jednak musimy wówczas pamiętać o tym, aby umieścić je w szczelnym opakowaniu, ponieważ w innym przypadku mogą się zepsuć lub po prostu stwardnieć. Przed zakupem warto zwrócić uwagę na to, aby nie zawierały one siarczanów, dlatego też najlepiej kupować te, które pochodzą wyłącznie z ekologicznych upraw.
Czy suszone figi możemy spożywać bez ograniczeń?
Suszone figi jak sama nazwa wskazuje, pozbawione są całkowicie wody, dlatego też zarówno ich smak, jak i wartości odżywcze są nieco inne niż fig świeżych. Wpływa to oczywiście na kaloryczność samego produktu, a także na zawartość cukru. Z tego też względu nie powinniśmy spożywać ich w zbyt dużych ilościach, co jest szczególnie ważne dla osób dbających o swoje zdrowie. Takie figi zawierają ponadto znacznie większe ilości błonnika, który spożywany w nadmiarze może wywołać różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Ile zatem fig suszonych możemy spożywać każdego dnia? Najbezpieczniej od 2 do 3 sztuk dziennie, dzięki czemu nie narazimy naszego organizmu na wystąpienie jakichkolwiek problemów zdrowotnych.