przepisy swiateczne
in

Jak dobrze znasz świąteczne przepisy?

Klasyczne świąteczne dania znane są wielu osobom, ale nie każdy wie, jak poprawnie je przyrządzić. Czy znasz przepisy na te kultowe przysmaki? Już teraz możesz poznać porady dotyczące przygotowania klasycznych świątecznych przepisów!

Przepis na wyjątkowy piernik świąteczny

Świąteczny piernik to klasyczne, pyszne ciasto, na które niektórzy czekają cały rok. Jak sprawić, aby był wyjątkowy i wyszedł dokładnie taki, jaki sobie zaplanowaliśmy?

Urozmaiceniem naszego świątecznego piernika może być dodanie śliwek bezpośrednio do masy przeznaczonej na ciasto. Oczywiście można zdecydować się na inne suszone owoce, jeśli je preferujemy – świetnie sprawdzą się np. figi. Ten dodatek nada piernikowi ciekawszej tekstury, a dodatkowo wzbogaci jego smak. Dzięki owocom możemy użyć mniej cukru, ponieważ ich naturalna słodycz wpłynie na smak całego ciasta.

Świetnym pomysłem na dodanie piernikowi charakteru jest zrobienie tego ciasta z tzw. przełożeniem. Oznacza to, że po upieczeniu powinniśmy przeciąć piernik na pół (oczywiście wzdłuż), a następnie posmarować jedną z połówek wybranym dodatkiem. Mogą to być np. Konfitury, czekolada lub marcepan. Później wystarczy złożyć piernik z powrotem w całość i rozkoszować się jego smakiem!

Wyśmienita ryba po grecku

Najlepsza ryba po grecku może zostać przygotowana z gatunków o białym, delikatnym mięsie. Oznacza to, że warto wykorzystać dorsza, morszczuka, mirunę lub mintaja. Mięso tych ryb pozostanie soczyste, wchłaniając jednocześnie część smaku towarzyszących mu warzyw, takich jak marchewka, pietruszka i seler.

Jak sprawić, aby nasza ryba po grecku była pełna smaku? Ważne jest, aby pozwolić warzywom gotować się z ziołami odpowiednią ilość czasu. Jeśli zbyt szybko wyjmiemy ziele angielskie oraz liść laurowy, to nie zdążą one przekazać swoich aromatów. Inną ważną kwestią jest pozwolenie na to, aby sos przeleżał odpowiedni czas w lodówce – najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Dzięki temu smaki połączą się, a konsystencja nabierze zwartego charakteru.

Przepis na bigos świąteczny

Przepisów na dobry bigos świąteczny jest wiele, ale wszystkie one mają jedną cechę wspólną – wymagają od nas cierpliwości. To danie nie powinno być robione zbyt szybko, ponieważ potrzebuje czasu, aby wytworzył się jego charakterystyczny, wyborny smak. Wiele osób poleca przygotowywanie go przez kilka dni – pierwszego dnia przygotować można samą kapustę, nazajutrz dodać do niej mięso i przyprawy, a trzeciego dnia – śliwki, przecier pomidorowy oraz powidła, jeśli chcemy ich użyć.

Zagotowywanie bigosu przez kilka dni pod rząd sprawi, że obecne w nim smaki połączą się w jedno, gwarantując nam niezapomnianą ucztę. Jeśli preferujemy wędzone aromaty, to warto jest dodać do dania więcej wędlin, takich jak np. kiełbasa jałowcowa. Można również zastąpić zwykłe śliwki suszone tymi specjalnie wędzonymi.

Zainspiruj się tymi prostymi poradami, a tegoroczne święta mogą być lepsze niż kiedykolwiek wcześniej!

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
keto carbonara z makaronem z brokulow

Co można jeść na keto diecie? Przykładowy jednodniowy jadłospis

Zabieg HIFU

Ultradźwięki w kosmetologii