czarny bez
in

Sok z czarnego bzu z sokownika – przepisy i właściwości.

Czarny bez, podobnie jak miód, był znany i doceniany już w starożytności. Używano go, jako lekarstwo na różne schorzenia i oparzenia. Ceni się go już od wieków, głównie dzięki niezwykłym właściwościom, jakie posiada.

Owoce czarnego bzu służą, jako główny składnik syropów i soków, a także stanowi bazę do tabletek do ssania. To dlatego, że czarny bez świetnie działa podczas infekcji, radzi sobie w zwalczaniu przeziębienia i chorób układu oddechowego. Jakie właściwości ma czarny bez? Jak najprościej zrobić sok z czarnego bzu z sokownika?

czarny bez właściwości

Cudowne właściwości czarnego bzu

Czarny bez w Polsce jest znany i lubiany, ale jeszcze wciąż za mało doceniany. Warto wiedzieć, jakie niesie ze sobą wartości dla organizmu człowieka. Picie soku z czarnego bzu z sokownika, może pomóc w wielu schorzeniach.

Ponieważ czarny bez jest rośliną bogatą w różne witaminy i związki potrzebne organizmowi ludzkiemu. Między innymi w skład czarnego bzu wchodzą sole mineralne, olejki eteryczne, witaminy i kwasy organiczne. Tak naprawdę do zrobienia smacznej i zdrowej substancji do picia nie trzeba wiele. Wystarczy owoc czarnego bzu i sokownik. Sok z czarnego bzu, to lekarstwo na przeziębienie i antidotum na problemy z nerkami. Sok z czarnego bzu robiony w sokowniku ma wiele właściwości napotnych i wykrztuśnych. Działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie.

Ponad to należy pamiętać, że sok z czarnego bzu można zrobić zarówno z kwiatów, jak i owoców. Ma on właściwości przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Posiada wiele składników moczopędnych, więc jest też świetnym lekiem na problemy z nerkami. Sok z czarnego bzu z sokownika, obniża również ciśnienie we krwi. Jest świetny napój dla osób miewających problemy z ciśnieniem.

owoce czarnego bzu

Dlaczego warto pić sok z czarnego bzu?

Czarny bez, to roślina wykorzystywana w celach leczniczych. Kwiaty czarnego bzu nie dość, że pięknie pachną, gdy kwitną, to jeszcze mają wiele właściwości leczniczych. Dziki bez jest szczególnie polecany przy różnego rodzaju przeziębieniach.

Jego regularne spożywanie może wzmocnić odporność organizmu i chroni organizm przed infekcjami, dlatego warto zaopatrzyć się w sokownik, by móc sok z czarnego bzu wykonać samodzielne w domu. Polecane są zarówno apteczne syropy z czarnego bzu, jak też domowej roboty soki, nalewki i innego rodzaju przetwory. Owoce czarnego bzu, prócz wspierania walki z różnymi infekcjami świetnie sprawdzą się w oczyszczaniu z toksyn i odtruwaniu organizmu.

Zdecydowanie poprawiają trawienie i wspomagają układ pokarmowy. Dziki bez pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Ma lekkie działanie przeczyszczające. Czarny bez z sokownika, ma również działanie moczopędne i dzięki temu, łatwo z moczem można usunąć z organizmu szkodliwe substancje. Sok z kwiatów czarnego bzu oraz inne jego przetwory powinny być wprowadzane, jako wsparcie procesu detoksykacji.

kwiat bzu

Przepisy na przygotowanie soku z czarnego bzu w sokowniku

Ile domów, tyle różnych przepisów na sok z czarnego bzu. Przekazywane z pokolenia na pokolenie. Lubiane przez dzieci i dorosłych. Jak znaleźć przepis na sok z czarnego bzu? Jest ich wiele, ale najlepszy będzie sok z czarnego bzu z sokownika. Niezależnie od tego jaki przepis na sok z czarnego bzu posiadamy i jaki sokownik mamy w domu, potrzebne są przede wszystkim owoce czarnego bzu.

Owoce te muszą być dojrzałe, inaczej jeśli zerwiemy zielone owoce, mogą one zaszkodzić, a nie pomóc naszemu zdrowiu. Bardzo ważne jest, by owoce czarnego bzu poddane zostały obróbce termicznej, ponieważ jedzenie surowych owoców, lub kwiatów, jest dla nas szkodliwe. Niestety, ale mogą po spożyciu surowych owoców czarnego bzu wystąpić nudności, bóle głowy, zawroty, a nawet wymioty i biegunka.

Sok z czarnego bzu należy również przygotowywać na czystym stanowisku. Jak zrobić sok z czarnego bzu? Sprawa jest banalnie prosta. Otóż należy przepuścić owoce czarnego bzu przez sokownik jaki mamy w domu, możemy dołożyć kilka łyżek cukru, lub miodu, jeśli nie chcemy używać białego cukru, możemy użyć brązowego, lub ksylitolu, który jest o wiele mniej kaloryczny.

Dzięki niemu owoce również szybciej puszczą sok. Sok powstały w sokowniku, należy przelać do garnka i zagotować. Następnie należy przelać sok do wyparzonego słoika i pasteryzować około 15 minut. Sok w czarnego bzu należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

sok z czarnego bzu z sokownika

Inne przetwory z czarnego bzu

Innymi pomysłami na przetwory z czarnego bzu, są syropy i pyszne wina. Tutaj również należy sięgnąć po owoce czarnego bzu, kiedy będą już dojrzałe. Przepisy na syrop z czarnego bzu można znaleźć w wielu książkach kucharskich lub blogach internetowych. Syropy zazwyczaj wykonuje się za pomocą kwiatów czarnego bzu, lub również jego owoców.

Syrop z kwiatu czarnego bzu polecany jest w domowej kuracji na przeziębienia i grypę, jest łatwy w wykonaniu. Wystarczy 1 kilogram cukru, cytryna kwiaty czarnego bzu, około 20-40 gałęzi, oraz woda. Kwiaty czarnego bzu należy rozłożyć na papierze, cytrynę sparzyć i pokroić w paski. Następnie wkładamy ją do słoja wraz z kwiatami bzu. Wodę należy zagotować razem w cukrem i ewentualnie kwaskiem cytrynowym – potrzebne jest około 20g kwasku cytrynowego.

W międzyczasie oddzielamy kwiaty od gałązek, najlepiej jest robić to nad słojem, który potem użyjemy, ponieważ będą do niego wpadać pyłki kwiatowe, które są obecnie polskim super food. Wszystko należy zalać syropem i odstawić na 3 dni. Po tym czasie należy odcedzić i przelać sok do butelek, lub słoiczków. Pasteryzować należy około 15 minut, tak jak sok z sokownika. Popularne są również wina z czarnego bzu. Wino to, ma niepowtarzalny smak i aromat. Jego wykonanie, jest również bardzo proste.

Jeśli chodzi o składniki, to potrzebujemy 4 kg owoców z czarnego bzu, 6 litrów wody, 1,9kg cukru, 4 g drożdży winiarskich 20 g kwasku cytrynowego. Owoce, należy oddzielić od gałęzi i listków. Zagotować w wodzie, a następnie wygnieść. Gdy całość ostygnie, należy dodać rozczyn wody z drożdżami wlać do baniaka. Po 24 godzinach zagotować należy wodę z cukrem i ostudzić. Po kolejnych 24 godzinach dodać kwas cytrynowy i wlać do baniaka. Wino w tym czasie ma fermentować, następnie należy przecedzić wino od owoców i gotowe można spożywać.

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Bezek
Bezek
1 miesiąc temu

W tym roku spróbuje zrobić sok z czarnego bzu!

masaż art riggs

Masaż tkanek głębokich – Na czym polega według Art Riggs

przygryziony policzek

Przygryzanie policzków – przyczyny, objawy i leczenie!