przyprawa
in

Przyprawy naturalne – od czego zaczęć?

W życiu wielu osób przychodzi moment i chęć zmian nawyków żywieniowych. Aby od tego zacząć należałoby rozszerzyć swoją wiedzę w tej kwestii. Warto zacząć od podstawy, czyli od przypraw, które to decydują o smaku i aromatyczności naszych dań. Co wiemy na temat naturalnych przypraw i od czego zacząć ich stosowanie? Oto kilka porad jak zacząć zdrowo doprawiać swoje obiady.

Popularne przyprawy BIO, których możemy używać codziennie

Aby nasze dania, były aromatyczne i smaczne, powinniśmy używać do nich przypraw. Wiele się mówi o ograniczeniu soli, ale tak naprawdę nie tylko ona ma wpływ na smak potraw, które na co dzień spożywamy. Istnieje wiele przypraw pochodzenia naturalnego, które mogą doskonale wpłynąć na jakość przygotowywanych posiłków. Niektóre z nich to:

  • czosnek niedźwiedzi – który wykorzystywany był już od dawnych czasów, ale swoja popularność zyskał zwłaszcza w ostatnich latach. Pachnie podobnie do tradycyjnego czosnku, ma również podobne właściwości, ale nie pozostawia po sobie charakterystycznego ostrego zapachu.
  • Galangal – to bardzo aromatyczna przyprawa, która świetnie nadaje się dla miłośników kuchni tajskiej. Dodaje się ją do zup, sałatek i dipów, a także dań z mięsem.
  • Bazylia-która przyspiesza trawienie, jest aromatyczna i kojarzona z kuchnią włoską. Jest świetnym dodatkiem do mięs, makaronów oraz sałatek i warzyw.
  • Chili – przyprawa BIO, która przyspiesza proces przemiany materii, przyczynia się również do szybkiego spalania kalorii.

Wiele jest przypraw, które występują w postaci sypkiej, lecz nie zapominajmy o sosach i dodatkach do mięs i różnego rodzaju sałatek.

Doskonałe sosy do potraw na bazie naturalnych przypraw

Świetnym uzupełnieniem wielu potraw, lub bazą do dań są sosy do potraw, przygotowane na bazie naturalnych przypraw i warzyw. Takie sosy jak Sos pomidorowy z wołowiną BIO w swoim składzie ma wołowinę, 60% pulpy pomidorowej, a pozostały skład to warzywa i przyprawy. Podobnie jest z sosem ratatouille BIO, który przygotowany jest wyłącznie z ekologicznych warzyw i przypraw. Nie zapominajmy o słodkich sosach malinowych i truskawkowych, które świetnie wpłyną na smak naleśników, lub owsianych placuszków, a także dań mięsnych jeśli ktoś lubi słodko – słone smaki.

Zalety stosowania przypraw BIO i sosów na bazie naturalnych składników

Kiedy przyprawa jest naturalna? Wówczas, gdy nie zawiera szkodliwych dodatków i konserwantów. Wiele jest zalet korzystania z takich przypraw i sosów, a najważniejsze z nich to możliwość ograniczenia spożycia soli. Taki sos, jak naturalny sos sojowy, mimo że kojarzony jest z potrawami azjatyckimi, to doskonale może zastąpić nam sól w wielu daniach. Ponad to, wyjątkową zaletą używania przypraw naturalnych jest poprawa jakości przygotowywanych dań, a także poprawa trawienia, zapobieganie dolegliwościom żołądkowym.

Niektóre z przypraw mają również działanie napotne i antybakteryjne. Warto używać przypraw i sosów naturalnych, o sprawdzonym pochodzeniu, ponieważ dobrze wpływają na nasz układ immunologiczny, poprawiają perystaltykę jelit, a nawet łagodzą stres.

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Czy warto iść do dietetyka?

Szwy rozpuszczalne – jak długo czekać i kiedy uważać?