patelnia
in

W jakie patelnie gastronomiczne warto zainwestować?

Patelnie gastronomiczne są jednym z podstawowych akcesoriów, których nie może zabraknąć w żadnym lokalu gastronomicznym. To podstawowe naczynie kuchenne umożliwia smażenie, duszenie i pieczenie dań oraz produktów spożywczych. Patelnie gastronomiczne są dostępne na rynku w wielu wariantach i przystosowane do przygotowywania różnych potraw, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Zakup profesjonalnej patelni gastronomicznej to inwestycja na lata, dlatego warto dokładnie przemyśleć zakup idealnych akcesoriów i wybrać modele, które sprostają wszystkim naszym oczekiwaniom. W tym artykule przyjrzymy się bliżej tym akcesoriom kuchennym i podpowiemy naszym czytelnikom, na co warto zwrócić uwagę, wybierając patelnię. Jeżeli jesteś zainteresowany tym tematem i chciałbyś dowiedzieć się więcej, to serdecznie zapraszamy do zapoznania się z całym materiałem!

Jaka powinna być idealna patelnia gastronomiczna?

Przede wszystkim, jak wspominaliśmy wcześniej, dostosowana do Twoich oczekiwań. Jeżeli prowadzisz lokal gastronomiczny, w którym serwuje się głównie naleśniki, warto postawić na patelnie, które są przeznaczone do smażenia tej potrawy. Niestety nie wszystkie modele dostępne na rynku są dedykowane np. urządzeniom indukcyjnym, dlatego warto wziąć pod uwagę, jaką kuchenkę masz w swojej restauracji. Ważnym czynnikiem jest również materiał, z którego została wykonana patelnia gastronomiczna. Do najbardziej popularnych należą:

  • patelnia teflonowa – jedna z najbardziej popularnych i najtańszych modeli. Na jej powierzchni jest specjalna i nieprzywierająca powłoka. Dzięki tej właściwości podczas smażenia możemy wykorzystywać znacznie mniejsze ilości tłuszczu, a przygotowywana potrawa się nie przypali.
  • patelnia żeliwna – to model bardzo trwały i wytrzymały, który charakteryzuje się wysoką odpornością na urazy mechaniczne, zarysowania i stłuczenia. Jest to świetna alternatywa dla naczyń żaroodpornych, ponieważ patelnie żeliwne można wykorzystywać również w piekarnikach.
  • patelnia ceramiczna – idealny produkt do smażenia, który jest odporny na działanie bardzo wysokich temperatur. Te naczynia kuchenne bardzo trudno zarysować, a dzięki specjalnej powłoce potrawy przygotowuje się naprawdę szybko.
  • patelnia tytanowa – odporna na uszkodzenia i zarysowania, dzięki czemu jej zakup jest inwestycją na wiele lat. Większość modeli z powodzeniem może być myta w zmywarkach gastronomicznych, co znacząco usprawnia codzienną pracę w kuchni.
  • patelnia aluminiowa – to model, który można znaleźć w każdym domu. Jest łatwo dostępny, uniwersalny oraz tani. Cechą charakterystyczną tych akcesoriów jest ich lekkość – świetnie sprawdzą się podczas mieszania potraw bez użycia dodatkowych narzędzi.

Decydując się na wybór konkretnej patelni, nie warto kierować się tylko ceną. Jeżeli kupimy najtańszy dostępny model, to prawdopodobnie ze względu na słabą jakość wykonania nie będzie nadawał się on do użytku już po kilku tygodniach.

Postaw na markę Stalgast! Patelnia dostępna w wielu wariantach

Bardzo ciekawą ofertę przygotowała firma Stalgast. Patelnia gastronomiczna ma być przede wszystkim trwała, wytrzymała i poręczna, a wszystkimi tymi cechami charakteryzują się produkty tej marki! Stalgast to polska firma, która od 1990 roku zajmuje się produkcją i sprzedażą innowacyjnych urządzeń, akcesoriów, naczyń i gadżetów, które są dedykowane profesjonalnej gastronomii. Ich produkty spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników.

W jaki sposób jest wykonana patelnia do paella?

Bardzo ciekawym akcesorium, które umożliwia przygotowanie tego aromatycznego i pełnego smaku hiszpańskiego dania, jest patelnia do paella. Cechą charakterystyczną tego naczynia jest z pewnością grube dno oraz wyższe boki – znacznie ułatwia to przygotowanie potrawy. Patelnia do paelli została wyposażona w dwa uchwyty, ponieważ jest stosunkowo ciężka, a obecne rączki ułatwią pracę w kuchni. Produkt jest odporny na działanie wysokich temperatur, co jest szczególnie ważne, gdyż paelle najczęściej smaży się na otwartym ogniu.

0 0 oceny
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Rodzaje łysienia – jak je leczyć?

Najlepsze ciśnieniomierze do domu