Lokal gastronomiczny, w którym serwuje się drinki, piwa i inne napoje alkoholowe, jak np. bar czy pub, powinien być wyposażony w odpowiedni sprzęt barmański. Jest on obowiązkowym elementem każdego barmana, jednak warto odpowiedzieć sobie na pytanie: co taki zestaw zawiera? Przede wszystkim znajduje się tam shaker, który jest najbardziej charakterystycznym atrybutem każdej osoby zajmującej się robieniem drinków. Kolejną rzeczą jest strainer, czyli sitko barmańskie. Dzięki niemu odcedzanie koktajli będzie bardzo proste. Sprzęt barmański składa się także z łyżki barmańskiej, ugniatacza do owoców, miarki do alkoholu, specjalnych nalewaków montowanych na butelki, wyciskacza ręcznego do cytrusów i wielu innych akcesoriów.
Miarka do alkoholu – obowiązkowy element każdego barmana!
Bardzo istotnym i wręcz podstawowym wyposażeniem każdego klubu, baru i pubu jest miarka do alkoholu. Stanowi ona element, bez którego barman czuje się jak bez ręki. Dzięki niej praca stanie się szybsza, co z pewnością ucieszy zarówno pracowników, jak i klientów danego lokalu gastronomicznego. W miejscach, w których sprzedawane są drinki i inne napoje alkoholowe, bardzo często możemy spotkać tzw. dozownik do alkoholu, który sprawdzi się podczas dodawania słodkich i wytrawnych sosów, syropów i soków owocowych.
Jednak to specjalistyczna miarka do alkoholu sprawi, że precyzyjne odmierzanie ilości wlewanych płynów będzie możliwe. Produkty są dostępne w różnych pojemnościach, jednak najpopularniejszą jest miarka do alkoholu typu jigger, czyli dwustronna. Stanowi ona bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ ma dwie pojemności: 25 ml i 50 ml, z których możemy korzystać w zależności od wymagań danego drinka. Dzięki temu oszczędzamy miejsce, ponieważ nie musimy kupować dwóch osobnych miarek. Aktualnie ich wybór jest na tyle szeroki, że z pewnością każdy znajdzie odpowiednią dla siebie.
Profesjonalny sprzęt barmański to podstawa każdego baru i pubu!
Sprzęt barmański powinien być wykonany z materiałów o najwyższej jakości, ponieważ jest użytkowany bardzo intensywnie. Częste korzystanie z niego sprawi, że ten gorszej jakości będzie po prostu służył nam przez bardzo krótki czas. Każda osoba pracująca na barze ceni sobie sprzęt barmański, który został wykonany precyzyjnie. Barmani wyróżniają kilka rodzajów sitek do odcedzania drinków:
- strainer, który po wstrząśnięciu wszystkich składników z lodem w shakerze oddzieli od nich koktajl,
- fine strainer, który jest wykorzystywany przy świeżych owocach,
- julep strainer, który różni się wyłączanie tym, że nie ma sprężynki, którą ma klasyczny strainer.
Najczęściej możemy spotkać to pierwsze sitko, ponieważ większość drinków wymaga użycia shakera. Ważnym elementem są także nalewaki, czyli Speed Liquor Pourers. Ułatwiają one nalewanie alkoholu do miarki lub
bezpośrednio do szklanki. Ich ogromną zaletą jest to, że 1 sekunda nalewania odpowiada 10 mililitrom, dzięki czemu możesz nalewać 40 mililitrów w ciągu 4 sekund.
Kruszarka do lodu – ułatwienie, na jakie zasługujesz!
Lód jest absolutnie obowiązkowym elementem każdego klubu, baru czy pubu, ponieważ jest wykorzystywany niemal w każdym drinku. Klienci uwielbiają schłodzone napoje, szczególnie w miejscach, w których taniec jest ich głównym zajęciem. Właśnie dlatego każdy klub i lokal gastronomiczny powinien być wyposażony w urządzenie, jakim jest kruszarka do lodu. Dostępna jest ona w wielu wariantach i rozmiarach – od modeli lekkich i przenośnych aż do tych stacjonarnych o dużych wydajnościach.
Kruszarka do lodu sprawi, że lód będzie rozdrobniony na mniejsze kawałki, co znacznie usprawni pracę barmana i innych osób znajdujących się za barem. Kruszony lód stosowany jest w wielu drinkach, m.in. w mojito. Na rynku są dostępne kruszarki ręczne i elektryczne, z czego te pierwsze zdecydowanie lepiej sprawdzą się w bardzo małych lokalach. Kruszarka do lodu poza wykorzystaniem w klubie i pubie idealnie nadaje się także dla firm oferujących usługi barmańskie i cateringowe na różnego typu imprezach okolicznościowych.